Search
Close this search box.

TENTOONSTELLING
‘YVONNE SERRUYS, BEELDHOUWER VAN DE NIEUWE VROUW’

Van 2 juli tot 17 december, op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.
Ook open op woensdag 1 november.

Startpunt: Stadsmuseum, Rijselstraat 77

In 2023 is het 150 jaar geleden dat Yvonne Serruys geboren werd in Menen, en 70 jaar nadat zij overleed in Parijs. 

Daar trok de kunstenaar omstreeks 1900 voorgoed naartoe, na een opleiding bij schilders Emile Claus en Georges Lemmen. Ze maakte al snel de overstap naar de beeldhouwkunst en maakte hierin carrière, beginnend met statuettes en sierobjecten in glas. Jaarlijks nam ze deel aan de Salons in Parijs en elders, als exposant en soms ook als jurylid. Tijdens het interbellum kreeg ze internationale opdrachten voor publieke monumenten. Ze portretteerde talloze tijdgenoten en wilde met haar naakten vooral ‘la femme nouvelle’ weergeven – jonge, vrijgevochten vrouwen met een bobkapsel en sportief lichaam. Daarover en over tal van andere onderwerpen schreef ze ook, in haar brieven, memoires en schriftjes met ‘Pensées’.

Het Menens cultuurcentrum en Universiteit Gent sloegen de handen in elkaar voor een tentoonstelling, een nieuw boek (uitgegeven bij Snoeck) en een stadswandeling.

De tentoonstelling in het cultuurcentrum en stadsmuseum loopt van 2 juli tot 17 december,
telkens op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.

Startpunt: Stadsmuseum Schippershof, Rijselstraat 77 
Tweede locatie: Cultuurcentrum De Steiger, Waalvest 1

Gratis.

Foto’s: Maximiliaan Martens en Karl Vandewoestijne.
I.s.m. Stad Menen en Universiteit Gent

GROEPSBEZOEKEN MET GIDS

Bezoek je de tentoonstelling graag met je familie, vereniging of vriendengroep onder begeleiding van een gepassioneerde gids? 
Dat kan elke dag behalve op maandag, zowel in de voor- als namiddag. 

Het cultuurcentrum voorziet rondleidingen op maat van je groep. Of je nu een kunstkenner bent of niet, een rondleiding zorgt altijd voor een verfrissend perspectief. De gids is een expert over het leven en werk van Yvonne Serruys. Maar de gids biedt zeker ook ruimte voor gesprek en beleving en ondersteunt je groep bij het beleven van de tentoonstelling. 

Duur: 2 uur, inclusief drankje nadien in het museumcafé. Optioneel kan je ook de thematische stadswandeling over Yvonne Serruys met een gids toevoegen aan je bezoek. Reken daarvoor nog eens 1u. 

Forfaitaire kostprijs: gids + drankje (koffie, frisdrank of aperitief): 130 euro. Optionele extra stadswandeling: € 40 extra per groep.

Aantal: max. 20 personen / Talen: Nederlands en Frans

Het arrangement kan aangepast worden naar jouw specifieke wensen.

Info & reservatie: info@ccdesteiger.be